Focussen, telkens weer een klein wondertje…
Toen ik een aantal jaar geleden in een diep rouwproces zat, maakte ik kennis met het focussen en ik kan wel zeggen dat het mijn leven drastisch heeft veranderd, verrijkt en verdiept.
Ik leefde voorheen voornamelijk vanuit mijn hoofd, en nam beslissingen die “verstandig” waren. Helaas waren het niet altijd welbewuste keuzes en ook niet altijd de juiste voor mij.
Via het focussen heb ik een heel ander “weten” ontdekt in mijzelf, wat mijn verstand niet altijd begrijpt, maar wat van grote waarde is in mijn leven.
Voor mij betekent focussen: stil te staan bij dat wat er is, in liefde en aandacht zonder dat er iets moet. Het geeft me innerlijke rust en vertrouwen, waardoor ik beter contact heb met mezelf en beter voor mezelf zorg.
Mijn innerlijke wijsheid, weet wat goed voor me is!
Wat is focussen?
Focussen is simpel gezegd, “luisteren naar je lichaam”.
Door met liefdevolle aandacht bij dat wat er zich in jou afspeelt aanwezig te zijn en op een uitnodigende manier bereid zijn te luisteren, kan er informatie vrij komen, waar je het bestaan niet eens van vermoedde.
We kennen allemaal gevoelens als “een steen op je maag”, “iets op je hart hebben”, “een zwaar of opgeruimd gevoel hebben” etc. Ook kan het nog subtieler zijn, een soort van vaag of vreemd gevoel hebben of bijvoorbeeld juist een leeg gevoel.
Door deze gevoelens te begroeten en er als het ware bij in de buurt te zijn, kan er meer vrijkomen, bijvoorbeeld in de vorm van kleuren/vormen/symbolen/emoties/
woorden/bewegingen etc. Door er zo op een benieuwde manier bij te zijn, zonder dat er iets hoeft, kan er meer informatie opkomen, vaak in de vorm van inzichten m.b.t. je leven.
De grondlegger van het focussen is Eugene Gendlin. Hij ontdekte dat sommige mensen baat hadden bij psychotherapie en anderen niet. Het bleek dat de mensen die baat hadden bij therapie degenen waren die contact hadden met hun lichaam en de gevoelens die ze daar opmerkten. Ze bleven niet alleen uit hun hoofd praten en antwoorden. Ze vertraagden, gingen langzamer praten en zochten meer naar woorden, waardoor ze zich minder helder uitdrukten. “Hmm……hoe zal ik het zeggen……….het zit hier…….het is………een soort………..tja……het lijkt wel bang………etc.
Gendlin is dit verder gaan ontwikkelen en noemde het focussen. Het is een methode die iedereen kan leren en het is geen therapie. Het kan voor iedereen waardevol zijn, dus niet alleen in therapie of voor therapeuten. Het kan wel een aanvulling zijn op therapie en begeleiding, omdat het gaat over innerlijke groei.
Door te focussen ga je jezelf beter begrijpen, je gaat je beter voelen en je leven meer inrichten zoals je het zelf wilt.
Iets voor jou?
Je kunt focussen bijvoorbeeld inzetten:
Als je duidelijker wilt ervaren wat je voelt en wat je wilt.
Als je wilt leren omgaan met overweldigende gevoelens zoals verdriet, angst of boosheid.
Als je je wilt bevrijden van blokkades (ik wil graag……, maar ik doe het niet) of een verslaving (ik wil stoppen met……, maar ik doe het niet).
Als je minder negatief of hard over jezelf wilt oordelen en wilt leren van jezelf te houden zoals je bent.
Als je meer holistische beslissingen wilt nemen (niet alleen vanuit je verstand).
Als je op een andere manier wilt leren omgaan met een ziekte of klacht.
Als je het gevoel hebt dat je bent vastgelopen in je therapie en niet verder komt.
Als je meer zin in je leven wilt ervaren.
Door mijn eigen ervaringen met focussen en door wat ik heb mogen meebeleven in het begeleiden van anderen, kan ik zeggen dat focussen voor iedereen heel waardevol kan zijn.
Iedereen kan het leren, hoewel de ene persoon makkelijker/sneller contact maakt met zijn/haar innerlijke wereld dan de ander.
Het belangrijkste is dat je de bereidheid hebt om met aandacht en zonder dat er iets moet, naar dat wat zich van binnen laat horen/zien te luisteren.
Als je luistert naar je innerlijke stem zal het ook jouw leven op een positieve manier veranderen.
Is misschien je interesse gewekt en heb je meer vragen over focussen?
Het blijft moeilijk om in woorden uit te leggen wat focussen precies is. Omdat focussen juist je innerlijke wereld opent en de lichamelijke gewaarwordingen niet altijd met ons verstand te volgen zijn of te begrijpen.
Soms vergelijk ik het met zwemmen. Als je nooit hebt gezwommen, weet je niet hoe het voelt om door het water gedragen te worden en hoe het voelt om te drijven of hoe het is om je in het water voort te bewegen. Zo is het ook met focussen, je weet pas wat het is als je het zelf hebt ervaren.
There is a voice inside of you, that whispers all day long.
“I feel that this is right for me. I know that this is wrong”.
No teacher, preacher, parent, friend or wise man can decide
what’s right for you — Just listen to the voice that speaks inside.
Shel Silverstein
Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een persoonlijke focussessie.
Voor meer informatie kun je ook kijken op de website van Focusnetwerk Nederland. Klik hier >>